Artizanat romanesc II: Ceramica traditionala

Comuna Marginea din judetul Suceava este reprezentativa prin ceramica neagra din care de-a lungul timpului s-au realizat obiecte de uz gospodaresc sau decorative ce se realizeaza si astazi de catre mesterii ce au preluat mestesugul olaritului din generatie in generatie. Lutul ud capata forme speciale modelat fiind cu mana pe roata olarilor. Este apoi lasat la uscat si ars pana la innegrire in cuptoare speciale pentru ca obiectele confectionate sa fie rezistente.

Mergand spre Prut ajungem in apropierea Iasiului, in comuna Cucuteni. Este o zona recunoscuta pentru cultura cu acelasi nume, raspandita in Moldova si Basarabia, sud-estul Transilvaniei si nord-estul Munteniei si se caracterizeaza printr-o ceramica de foarte buna calitate.

Acest tip de ceramica se aseamana cu cea din China, unde a aparut cu cca. un mileniu fata de cea de Cucuteni. Ca motiv predomina spirala cu numeroase combinatii si variante sau motive geometrice. Ceramica de Cucuteni reprezinta obiecte de uz gospodaresc, obiecte ornamentale si de podoaba ce s-au pastrat nestirbite in eleganta si frumusete de la generatie la generatie.

Ceramica de Horezu judetul Valcea reprezinta o alta manifestare a culturii si traditiei romanesti din localitatea cu acelasi nume. Tehnica prelucrarii lutului, cunoscuta de veacuri de localnici si transmisa din tata in fiu aduce un anumit stil de decorare a vaselor.

Dupa ce obiectele din lut sunt realizate, lasate cateva zile la uscat, sunt impodobite cu ajutorul cornului de vita avand la capat o pana de gasca. Cornul este umplut cu o anumita culoare ce se scurge prin pana de gasca. Pentru decorarea cu linii fine se utilizeaza “gaita”, un betisor din lemn la un capat cu fire din par de porc.

Toate culorile sunt naturale. Culoarea rosie este rezultat dintr-un pamant bogat in oxid de fier care este uscat, tocat marunt, rasnit si diluat cu apa; negrul se obtine dintr-un sol special in urma eroziunilor dupa ploi; verdele se obtine prin arderea in cuptor a cuprului, iar albul se obtine din piatra alba de munte amestecata cu var. Cromatica se pastreaza nestirbita de veacuri, modelele fiind bazate pe repetitie, alternanta si simetrie.

Obiectele realizate reprezinta vase pentru uz gospodaresc (cani, pahare, sticle, ulcioare,platouri etc) sau obiecte decorative(candele, sfesnice, vaze de flori, papusi, farfurii,etc.) si chiar podoabe(coliere, agrafe de par).

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Artizanat romanesc II: Ceramica traditionala

  1. Pingback: Artizanat romanesc III | Obiecte de artizanat românesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s