Artizanat romanesc III

Artizanat romanesc I

Artizanat romanesc II

Daca trecem Carpatii spre Est intalnim o alta zona geografica- Maramures, ce isi pastreaza cu sfintenie datini, obiceiuri si obiecte realizate manual.

Firele de lana toarsa devin cergi dungate cu rosu si negru pe un alb imaculat. Stergarele cu capetele impodobite cu frajuri crosetate sau impletite cu multa arta stau alaturi de fetele de perina tesute din in cu modele complicate si broderii maiestrite de mana vrednicelor gospodine.

Cerga este un obiect artizanal specific acestei zone geografice si insoteste maramureseanul in cele mai importante clipe ale vietii: copilul nou-nascut se va inveli in cerga; soacra mare va dansa pe cerga atunci cand isi insoara ultimul baiat; cerga va impodobi sicriul, fiind daruita la inmormantare unui om nevoias.

Din lemn mesterii realizeaza lazi de zestre, impodobite si incrustate cu modele realizate cu dalta si ciocanul, apoi frumos pictate cu flori sau motive zoomorfe. Lada de zestre pastreaza obiecte artizanale lucrate de fata care se va marita si in care se gasesc comori de suflet si migala tesute la razboi sau cusute cu fir de bumbac.

Procutele, sau in allte zone denumite scortare (Bucovina) sau peretare (Muntenia) sunt tesute pe fond negru si imbpodobite cu flori in culori vii(rosu aprins, galben, nuante de verde, albastru) impodobesc peretii caselor. Tesute manual in razboiul de tesut pe urzeala de canepa sau bumbac, modelele sunt florale sau geometrice, realizate cu lana vopsita natural in decoct de plante si ierburi sau scoarta de copac dupa retete cunoscute si transmise din generatie in generatie.

Costumul popular specific si unic in tara este compus la femei din:

  • camasa de in realizata la razboiul de tesut,in fata cu ornament floral bogat brodat in forma de patrat , dreptunghi sau rotund cu maneci trei sferturi incretite si terminate cu dantela in colturi;
  • poalele sunt din acelasi material si tivite cu aceeasi broderie in colturi; doua zadii vargate cu dungi orizontale intr-o succesiune cromatica:rosu-negru sau portocaliu-verde se pun in fata si in spate fiind prinse cu baiere de lana realizate din snur impletit;
  • pieptarul din piele de oaie este scurt si stramt, fara maneci si ornamentat cu motive florale abundente intr-o mare varietate cromatica.

Costumul popular barbatesc este compus din:

  • camasa alba din panza de bumbac cu broderii simple la maneci si la gat, cu maneci largi, lungi sau trei sferturi;
  • pantalonii numiti “gatii” sunt largi, din panza de bumbac, iar pentru iarna sunt cioarecii realizati din lana;
  • pieptarul din blana de oaie este ornamentat cu broderii bogate, cu ciucuri de lana si tinte din metal;
  • laibarul este confectionat din lana alba si tivit la margini cu catifea neagra;
  • straita in carouri este realizata din lana colorata.

Obiectele artizanale ce se gasesc in magazinele de resort promoveaza in fome miniaturale porti sculptate din Maramures sau fantani cu ciutura din Muntenia. Casele specifice diferitelor zone ale tarii realizate din lemn de brad lacuit amintesc de casele batranesti de la ses sau de la munte. Din lemn se realizeaza obiecte decorative cu simboluri ce “vorbesc”despre locuri din tara. In aceasta gama se regasesc Castelul lui Dracula sau chipul sau pictate pe bucati de lemn lacuit. In domeniul impletiturilor din rachita vom descoperi o varietate de cosuri potrivite pentru a decora interioarele sau se pot folosi la Pasti. In privinta costumelor populare papusile imbracate cu costumatii specifice diferitelor zone ale tarii sunt reprezentative atat pentru barbati, cat si pentru femei. Acestea pastreaza stilul si coloritul specific, aducand prin ele varietatea zonelor geografice din Romania, ca si prosoapele din bumbac realizate prin tehnici industriale readuc modele si culori specifice.

Acest articol a fost publicat în Despre artizanatul romanesc și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.